skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

De 10 beste data science blogs

10 datablogs die je zou moeten volgen

Er zijn veel fantastische hulpmiddelen bij data science, dus het kan enigszins lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Dit artikel somt een aantal nuttige blogs en websites op voor iedereen van data science experts tot beginners. Behalve advies en hulpmiddelen staat deze lijst ook vol met websites die je op de hoogte houden van het laatste nieuws, trends, en professionele tips.

Als je pas net komt kijken en meer te weten wilt komen over data, check dan ook onze lijst met de beste boeken over data science.

1. Data Science Central
Eigenaar: Vincent Granville
Website: DataScienceCentral.com

Data Science Central doet precies wat de naam zegt: het is een online platform voor zo ongeveer alles wat met data science en Big Data te maken heeft. Er is een breed aanbod data-onderwerpen: analytics, technologie, tools, datavisualisatie, coderen, en carrièrekansen. Data-experts bespreken er ook belangrijke onderwerpen.

De website wordt regelmatig bijgewerkt (bijna twee blogs per dag) en er is toegang tot een forum voor discussie of vragen.

2. SmartData Collective
Eigenaar: Social Media Today
Website: SmartDataCollective.com

SmartData Collective is een sociaal platform dat zich op trends in de Business Intelligence en datamanagement richt. Net zoals Data Science Central staat het vol met interessante inzichten van data-experts. Waar Data Science Central zich meer direct op data science als geheel focust, kijkt SmartData Collective breder: bijvoorbeeld naar hoe data science kan interacteren met het bedrijfsleven.

3. What’s The Big Data?
Eigenaar: Gil Press
Website: WhatsTheBigData.com

What’s The Big Data? bekijkt data science vanuit een iets andere hoek: de focus ligt op hoe big data bijdraagt aan de gedigitaliseerde wereld van vandaag. De oprichter, Gil Press, heeft na jarenlang actief te zijn geweest in de datawereld veel kennis opgedaan over big data en data science, en runt nu een adviesbureau.

In zijn blog onderzoekt Press hoe big data in ons leven verwikkeld zit en hoe het alles van technologie tot de zakenwereld, de overheid en beleidsvorming kan beïnvloeden. Press is grondig in zijn bronvermelding en in zijn uitleg over data.

4. No Free Hunch
Eigenaar: Kaggle
Website: Blog.Kaggle.com

Dit blog is iets anders dan de andere: je kunt namelijk direct meekijken bij dataprofessionals die aan het werk zijn. Ook kun je meedoen met tutorials en op de hoogte blijven van datanieuws. Dit is het blog van datawebsite Kaggle, waar dataprojecten en -competities georganiseerd worden. Hierdoor worden data scientists tot het uiterste gedreven om de beste datamodellen te produceren. Bedrijven kunnen hun dataproblemen plaatsen en reiken een geldprijs uit aan degene die hen de beste oplossing kan sturen. Met behulp van crowdsourcing blijven de projecten innovatief, interessant en leerzaam.
Meer dan 200 competities zijn al geweest, waaronder projecten waarmee gebaarherkenning van Microsoft Kinect kan worden verbeterd, of waarmee de zoektocht naar het higgsdeeltje bij het CERN wordt versneld. De alom bekende Heritage Health prijs van 3 miljoen dollar werd uitgereikt aan het project dat het beste voorspelde welke patiënten naar het ziekenhuis zullen gaan. Kaggle’s officiële blog gaat dieper in op deze competities, met interviews waarin winnaars hun oplossing voor de dataproblemen toelichten. Op dit blog vind je ook nieuws en tutorials voor datafanaten van elk niveau.

5. insideBIGDATA
Eigenaar: Rich Brueckner
Website: InsideBIGDATA.com

InsideBIGDATA richt zich op de kant van data science die machine learning heet. De rol van Big Data binnen de IT, de zakenwereld, machine learning, deep learning en kunstmatige intelligentie wordt besproken. Gastschrijvers geven er op hun kijk op de data-industrie, en nieuws en ‘Editor’s Choice’-artikelen brengen belangrijke datanieuwtjes onder de aandacht. Alle artikelen zijn netjes geordend per topic om snel bij elk onderwerp te kunnen komen. Ook bevat dit blog veel informatie over evenementen, banen, onderzoek, etc. Kortom: het is een hulpmiddel voor iedereen die op de hoogte wil blijven van machine learning.

6. Simply Statistics
Eigenaar: Jeff Leek, Roger Peng, and Rafa Irizarry
Website: SimplyStatistics.org

Als je geen genoeg kunt krijgen van statistiek, is dit hét blog voor jou. Drie biostatistiekprofessoren bloggen hier over de overvloed aan statistiek binnen Big Data en hoe ze met dataprofessionals uit allerlei sectoren (waaronder die van hun) samenwerken.
Voor beginnend statistici die op zoek zijn naar een kickstart van hun carrière, houden deze bloggers ook interviews met dataprofessionals over hun carrière en rol binnen de industrie.

7. Datafloq
Eigenaar: Mark Van Rijmenam
Website: Datafloq.com

Datafloq wordt gerund door Mark van Rijmenam, schrijver van “Think Bigger: Developing a Succesful Big Data Strategy for Your Business”, en is een geweldige hulp bij Big Data in data science. Het blog focust op het zakelijke aspect van big data en hoe je data in kunt zetten voor organisaties. Er komt ook informatie aan bod over moderne tech-onderwerpen zoals blockchain en kunstmatige intelligentie. Hoewel Datafloq zich profileert als een site met artikels vol nieuwe inzichten, streeft het er ook naar om professionals met elkaar in verbinding te brengen via vacatures, diensten, evenementen en training.

8. Data Science 101
Eigenaar: Ryan Swanstrom
Website: 101.DataScience.Community

Voor iedereen die graag de data science in wilt stappen is dit een prima (maar intens) beginpunt. Ryan Swanstrom heeft als data scientist voor Microsoft, Wells Fargo en legerfunctionarissen gewerkt. Momenteel is hij Director of Data Science bij Unify Consulting. In zijn blog deelt hij zijn waardevolle ervaringen, tips en adviezen over hoe je kunt slagen binnen de data science. Het blog heeft uitgebreide archieven tot aan 2012, die zeker de moeite waard zijn om erin te duiken en zo meer te weten te komen over ontwikkelingen binnen de data-industrie.

9. Dataconomy
Eigenaar: Dataconomy Media
Website: Dataconomy.com

Dataconomy is nog een handig hulpmiddel voor data-talenten, met behalve het gebruikelijke nieuws over Big Data en tech-trends ook artikelen van experts binnen de industrie. Maar wat Dataconomy onderscheidt van de andere blogs is de mogelijkheid om er je carrière in data science vorm te geven. De website bevat immers een gratis IT-zoekbibliotheek en handleidingen voor beginners. Voor hen die al actief zijn in de data science maar zich graag verder willen ontwikkelen is er ook een vacaturepagina en sollicitantendatabase.

10. Data Science Report
Eigenaar: Starbridge Partners
Website: StarbridgePartners.com/Data-Science-Report

Over diepgaande blogs gesproken: Data Science Report is een platform voor alle informatie van alle soorten en maten om jou meer te leren over data science. De website verzamelt gratis cursussen, artikelen, boeken, video’s, en TED talks om dataprofessionals van alle niveaus te helpen. Je kunt de onderwerpen filteren zodat je direct meer te weten kunt komen over hoe in de wereld te stappen, of salarisonderhandeling, interviews, technologie, sociale media, marketing, en onderwerpen die ‘gewoon interessant’ zijn. Het is een online centrum voor datafanaten die net komen kijken of die al vele jaren meegaan.

 

Meer blogs

Back To Top