skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus scenarioplanning | Scenario-analyse: anticiperen toekomstscenario’s

Inleiding

De Cursus Scenarioplanning of Scenario-analyse geeft organisaties inzicht in mogelijke toekomstpaden door middel van het ontwikkelen van een beperkte set van realistische en divergerende scenario’s. Daarmee kan een plan voor de toekomst gemaakt worden.

Met behulp van een goed scenarioplan wordt uw organisatie niet verrast door toekomstige ontwikkelingen. Als gevolg hiervan zal uw organisatie deze ontwikkelingen juist tijdig onderkennen. Vanwege goede voorbereidingen kunnen snel de juiste beslissingen en verbeteracties worden genomen. Scenario’s inspireren bovendien tot nieuwe, creatieve ideeën over markten/producten en zelfs de organisatie.

Ook nu met Covid is het actueel om verschillende scenario’s gedefinieerd te hebben. Doordat de belangrijkste risico’s in kaart zijn gebracht en er duidelijke acties gedefinieerd zijn, kunnen organisaties beter inspelen op de gevolgen van deze pandemie.

Doel van de cursus Scenarioplanning

Na afloop van de cursus Scenarioplanning zullen de cursisten in staat zijn om ten eerste zelfstandig verschillende realistische scenario’s voor de toekomst op te stellen. Ten tweede kunnen zij hierop gebaseerde plannen maken en als laatste deze plannen financieel onderbouwen.

Opzet van de cursus Scenarioplanning

Met behulp van real life case studies wordt de kennis dynamisch en creatief overgebracht. Daarnaast zullen regelmatig quizvragen en polls worden gebruikt. Met andere woorden: actieve participatie wordt gestimuleerd en verwacht.

De cursus beslaat 1 dag.

Inhoud van van de cursus Scenarioplanning

 • Het maken van scenario’s
  • Identificeren belangrijke en onzekere ontwikkelingen
  • Selecteren belangrijkste ontwikkelingen op basis van waarschijnlijkheid en impact
  • Bouwen van scenario’s op basis van geselecteerde ontwikkelingen
 • Het maken van een scenarioplan
  • Identificeren en kwantificeren van de belangrijkste kansen en risico’s
  • Identificeren en kwantificeren van verbeteracties
  • Presenteren van het resultaat van verbeteracties onder verschillende scenario’s
  • Opzetten van een implementatieplan
 • Het gebruiken van scenario’s voor strategie ontwikkeling en investeringsbeslissingen
 • Succesfactoren bij Scenarioplanning

Doelgroep

Deze cursus Scenarioplanning is in de eerste plaats ontwikkeld voor managers en professionals, die betrokken zijn bij strategie ontwikkeling en/of bedrijfsoptimalisatie. Bijvoorbeeld strategie adviseurs, business planners, beleidsmanagers, consultants, analisten, financieel managers en controllers.

Vereisten

 • Laptop met Excel en Powerpoint.
 • Basiskennis van financiële/economische terminologie is gewenst.
 • Niveau is post-HBO/-WO.

In-company training

Scenarioplanning kan ook intern worden gegeven bij uw organisatie. Bovendien kan de training in overleg aan uw wensen aangepast worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zowel Tridata als SPBI.

Vanwege de huidige pandemie is de cursus mede opgezet om deze ook online interactief en dynamisch te kunnen volgen.

Cursusdata

10 mei 2023
1 november 2023

Op verzoek kan deze cursus in het Engels gevolgd worden, zie “Scenario Planning (English)”.

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de cursus Scenarioplanning bedragen € 750. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal en een deelnamecertificaat evenals koffie/thee en een luxe lunch.

Cursuslocatie

Europalaan 400 | 3526 KS Utrecht

De Docenten

Ir Raoul Scheepmaker MBA studeerde Geodesie aan de Technische Universiteit in Delft en doorliep vervolgens zijn full-time MBA aan de “Rotterdam School of Management” in Rotterdam en ISA in Parijs. Hij heeft 28 jaar bij Shell gewerkt, onder andere in strategie en planning waarbij hij op meerdere locaties in de wereld gewerkt heeft (o.a. in de UK, Brunei en Australië). Raoul leidde zowel Shell’s globale software strategie en planning team als de economics en planning teams in Brunei en Australië, waar hij onder andere betrokken was bij het ontwikkelen van een op scenario’s gebaseerd country masterplan van Brunei. Vanuit Nederland was hij als JV Governor Gas in Europe betrokken bij beslissingen rondom NAM/GasTerra/Groningen en het gasdistributiebedrijf in Athene.

Drs Hein Dungelmann MBA behaalde zijn doctoraal Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden met daarna een full-time MBA aan de “Rotterdam School of Management” en de “University of Michigan”. Hij heeft veel ervaring in strategische- en verbeterprojecten, mede te danken aan opdrachten bij verschillende zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Vanuit deze ervaring is hij ook specialist in het opzetten, uitbouwen en onderhouden van strategische partnerships.

Hein en Raoul zijn founding partners van SPBI Consulting, dat zich specialiseert in Strategische Planning en Business Improvements. SPBI helpt bedrijven onder andere met het voorbereiden en onderbouwen van investeringsbeslissingen.

Trainingen die je misschien ook interesseren

 

Back To Top