skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus R Shiny | Dashboards en apps bouwen met R Shiny

In de cursus ‘R Shiny’ leer je interactieve apps en dashboards te maken direct vanuit R. Door de statistische en analytische kracht van R te combineren met een interactief en modern interface kan je gemakkelijk het verhaal achter de data laten zien.

Wat is R Shiny?

R Shiny is een R-pakket die je in staat stelt om interactieve webapplicaties rechtstreeks in R te bouwen zodat het makkelijker wordt om data te visualiseren in apps en dashboards. Doordat R Shiny dynamisch is, is het mogelijk om in webapplicaties variabelen aan te passen en opnieuw afbeeldingen te genereren of berekeningen in real-time uit te voeren. Hierdoor laat je bijvoorbeeld snel aan je team zien hoe de onderliggende data eruitziet of reken je bij een klant snel verschillende scenario’s door. Daarom is R Shiny een perfect alternatief voor statische Excel sheets.

Doel van de cursus R Shiny

Het doel van de cursus R Shiny is om inzicht te geven in de mogelijkheden met R Shiny en om ervaring op te doen met het bouwen van Shiny apps. Aan het einde van deze cursus beschik je over de Shiny-vaardigheden die je nodig hebt om je eerste app in R te bouwen. De cursus duurt 3 dagen waarbij we de eerste dag aan de slag gaan met de basis van Shiny. Op de tweede dag gaan we deze basiskennis uitbreiden met nieuwe input methodes en gaan we de applicatie mooier maken. Tot slot, gaan we op de derde dag verder de diepte in met reactief programmeren en sluiten we de cursus af met het bouwen van uw eerste complexere Shiny app.

Figuur 1: Simpel voorbeeld van een Shiny app. Aan de linkerkant kunt u met een slider bepalen hoeveel balken er zichtbaar zijn. Aan de rechtkant het figuur dat automatisch update als u deze slider aanpast.

Tool

De cursus werkt met de meest recente versie van R en RStudio. Wij stellen data beschikbaar die je kunt gebruiken voor het bouwen van de Shiny apps.

Doelgroep

Deze cursus R Shiny is bedoeld voor personen die al ervaring hebben met R in bijvoorbeeld data Science of statistiek, die ervaring willen opdoen met deze zeer veelzijdige manier van grafisch weergeven van data.

Vereiste vooropleiding en vaardigheden

Basis ervaring met R is vereist, bijvoorbeeld opgedaan in een van de Tridata R cursussen: R Statistical Programming.

Na afronding van de R-Shiny cursus:

 • Beschik je over kennis en mogelijkheden van het veelzijdige R Shiny pakket.
 • Weet je wanneer je een eigen Shiny app moet maken en hoe dit moet inzetten in de eigen organisatie.
 • Ben je in staat om een eigen Shiny applicatie te maken.
 • Weet je welke tools beschikbaar zijn om de bruikbaarheid van een Shiny app te verbeteren.
 • Ben je in staat om de layout aan te passen naar eigen wens.

Moduleopbouw cursus R Shiny

De wekelijkse opbouw van het programma stelt je in staat om deze opleiding eenvoudig te combineren met de dagelijkse werkzaamheden. Daarbij creëert deze opbouw de ruimte om vragen te stellen die tussentijds op de werkvloer naar boven zijn gekomen.

Inhoud cursus R Shiny

Dag 1: Shiny basis en bouwen van eerste app

 • Introductie
 • Wanneer bouw je een Shiny app?
 • Client vs Server
 • Input vs Output
 • Bouwen van eerste simpele Shiny app
  • Definiëren van input
  • Definiëren van output
  • Verbeter van de layout

Dag 2: Vormgeving en uitbreiden functionaliteit

 • Verschillende manieren van input
 • Tabellen en figuren als output
 • Layout thema’s
 • CSS
 • Bouwen van paar simpele Shiny apps

Dag 3: Geavanceerde functionaliteit en bouwen eigen complexe app

 • ‘Reactief’ programmeren
 • Inbouwen van triggers
 • shinyWidgets & shinyDashboard
 • Handige bronnen
 • Combineren van alle cursus informatie om complexere Shiny app te maken.

Kosten en inschrijving

De kosten van de 3-daagse cursus R Shiny bedragen € 2150. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is cursusmateriaal, lunches, certificaat van deelname en toegang tot het e-learning platform van Tridata.

Cursusdata

16 april 2024, 23 april 2024, 30 april 2024
6 november 2024, 13 november 2024, 20 november 2024

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

De cursus R Shiny duurt 3 dagen. Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

In-company en maatwerk

De cursus R Shiny kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die op maat voor jouw organisatie wordt gemaakt. Hebben meerdere collega’s in jouw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Onze trainingsprogramma’s stemmen we af op leerwensen en –doelen van jou en je collega’s. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Waarom de cursus volgen bij Tridata?

– Tridata is het enige instituut dat een door de Vereniging voor Statistiek & Operationele Research (VVS-OR) erkende opleiding statistiek aanbiedt.
– De  cursus R Shiny wordt gegeven door docenten met ruime ervaring op het gebied van R, statistical modeling en machine learning, statistical software development, tekstanalyse, big data, tekstmining, datavisualisatie en datamanagement & cloud computing. De docenten hebben diverse wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven.

Docent

Dr. S. (Stan) Wijn studeerde cum laude af in Biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in de richting Health Technology Assessment en Epidemiologie. Daarna promoveerde hij daar op onderzoeken naar verschillen tussen patiënten in de behandeling van knie artrose. Tijdens zijn onderzoek gebruikte hij veel studiedata afkomstig uit gerandomiseerde studies en cohortstudies en heeft zich tijdens zijn promotie gespecialiseerd in het weergeven van deze effecten in Shiny apps. Als Shiny developer is hij in 2021 in dienst als CTO bij “Medip Analytics” waarbij hij Shiny applicaties ontwikkeld voor Biotech en Pharma bedrijven om de meerwaarde van hun technologie te laten zien in termen van kosten en kwaliteit van leven van de patiënt.

Vervolgcursus: Opleiding Data Science (12 dagen)

R Shiny boek

Master the Shiny web framework-and take your R skills to a whole new level

Back To Top