skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Constructie en analyse van vragenlijsten (3 dagen)

Doel

De vragenlijst of enquête is de meest gebruikte dataverzamelingsmethode in onderzoek. Het is echter niet eenvoudig een begrijpelijke vragenlijst te maken die tot valide, betrouwbare data leidt. Na afloop van deze cursus heeft de deelnemer een overzicht van de belangrijkste problemen bij de constructie van vragenlijsten en hoe die te voorkomen. De cursist krijgt de gereedschappen aangereikt om data te kunnen verzamelen die daadwerkelijk een antwoord geven op zijn onderzoeksvraag.

Inhoud

Dag 1: Het maken van vragen die betrouwbare gegevens opleveren

–    Kennismaking met een vragenlijst
–    Veel gemaakte vraagfouten
–    Fouten verbeteren
–    Vraagsoorten
–    Operationaliseren

Dag 2: Het construeren van een vragenlijst

–    Vragen formuleren
–    Vraagvolgorde en routing
–    Modus
–    Vragenlijst in SPSS
–    Een internetsurvey maken en uitzetten

Dag 3: Vragenlijstgegevens analyseren

–    Computerpracticum
–    Data van internetsurvey downloaden
–    Beschrijvende data-analyse
–    Schalen maken en betrouwbaarheidsanalyse
–    Bij voldoende interesse: verklarende analyses

Doelgroep

Onderzoekers die vragenlijsten gaan construeren en de betrouwbaarheid en validiteit daarvan willen onderzoeken.

Docenten

Beide docenten zijn de gehele cursus aanwezig

Dr. ir. M. (Martin) van der Gaag promoveerde in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen/ICS op het onderwerp “Measurement of individual social capital” – de operationalisatie en kwantificering van de hulp die mensen uit hun sociale netwerk kunnen verwachten. Hij is universitair docent organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en docent onderzoeksmethodologie en ‘evidence based practice’ aan hogeschool InHolland. Dr. van der Gaag is verbonden aan Tridata als adviseur en docent.

Prof. Dr. F. (Ferry) Koster is bijzonder hoogleraar Innovatieve Samenwerking (Innovative Collaboration) bij TIAS School for Business & Society (leerstoel Van Spaendonck). Vanuit deze leerstoel richt zijn onderzoek zich op de relatie tussen samenwerking en ondernemerschap en gaat in op de vragen hoe nieuwe vormen van samenwerking ontstaan, hoe deze worden bestuurd en wat de gevolgen zijn voor organisatieprestaties. Daarnaast is hij Universitair Hoofddocent Arbeid, Organisatie en Management (Sociologie) bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Hij is als wetenschapper verbonden aan Stichting De WerkFactor, (mede-)oprichter van Re-analyse en lid van de redactie van het tijdschrift Mens & Maatschappij. Ook is hij gastonderzoeker Social Security Reform bij de faculteit Economie van Leiden University en verbonden aan het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is de Nederlandse landenexpert voor het internationale onderzoeksprogramma ‘Determinants of retirement decisions in Europe and the United States: A cross-national comparison of institutional, firm-level and individual factors’ (Mannheim Centre for European Social Research) en is als extern adviseur betrokken bij het RIVM-project ‘Combining resources in health care: how can we prepare our human resources to exploit our technological resources?’. Professor Koster is verbonden aan Tridata als docent en adviseur.

In-company training

Deze cursus kan ook in-company worden gegeven. In overleg past Tridata de cursus aan uw wensen aan. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Cursusdata

Wordt nog bekend gemaakt.

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de cursus bedragen €1950. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

Plaats

Europalaan 400 (5e verdieping)
3526 KS Utrecht

Back To Top