skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Mixed Models

Inhoud

In deze vierdaagse cursus worden de principes van mixed model-analyses besproken; hierbij ligt het accent vooral op de interpretatie van de resultaten van de mixed model-analyses. Tijdens deze cursus worden de twee belangrijkste toepassingen van mixed model-analyse besproken, te weten multilevel analyse en longitudinale data-analyse.
De cursus bestaat enerzijds uit interactieve hoorcolleges (in de ochtend) en computerpractica (in de middag). Bij de computerpractica wordt gebruikt gemaakt van de programma’s SPSS en STATA.

De volgende onderwerpen zullen worden behandeld:

  • Basisprincipes van multilevel analyse
  • Multilevel analyse met twee levels
  • Multilevel analyse met meer dan twee levels
  • Multilevel analyse met een dichotome uitkomstvariabele
  • Het gebruik van multilevel analyse in longitudinaal onderzoek
  • Andere methoden om longitudinale data te analyseren: Generalised estimating equations.
  • Alternatieve modellen voor longitudinale data-analyse
  • Sample size berekeningen
  • Missing data
  • Software voor het uitvoeren van mixed model-analyses

Docent

Prof. dr. Twisk promoveerde in 1995 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met een proefschrift gebaseerd op data van ‘The Amsterdam Growth and Health Longitudinal Study’. Na zijn promotie is prof. dr. Twisk actief geweest bij The Institute for Research in Extramural Medicine (EMGO-instituut) waar hij leiding heeft gegeven aan een aantal projecten en postdoctorale cursussen heeft gegeven en gecoördineerd. Gedurende deze periode heeft prof. dr. Twisk zich gespecialiseerd in de methodologie van longitudinale data-analyse en multilevel analyse en schreef twee boeken over dit onderwerp; beide boeken zijn uitgegeven door Cambridge University Press. In 2000 verhuisde prof. dr. Twisk naar de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek van het VU medisch centrum. In 2005 werd hij hoofd van de vakgroep Methodologie en toegepaste biostatistiek aan het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Prof. dr. Twisk is ook hoofd van het expertisecentrum voor longitudinale data-analyse; een interfacultair centrum van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen en het VU medisch centrum.

Cursusdata

Alleen in-company.

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten

De kosten van de 4-daagse cursus bedragen €2700. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

In-company training

De cursus kan ook in-company worden gegeven.

Back To Top