skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus programmeren met Python | Python for data science

Cursus programmeren met Python: Inleiding

Python is een veelzijdige en toegankelijke programmeertaal en is uitgegroeid tot een van de populairste en meest gebruiksvriendelijke programmeertalen ter wereld. Python is een snelle, krachtige open source taal met een  duidelijke en makkelijk te begrijpen syntax.
Kennis van de programmeertaal Python is een veelgevraagde vaardigheid op de arbeidsmarkt. Python wordt gebruikt voor web- en internetontwikkeling, data-analylse, datavisualisatie en het automatisch genereren van rapporten. Python Programming en R Programming zijn twee belangrijke tools bij nieuwe technologieën op het gebied van Machine Learning, Artificial Intelligence en Big Data.

Door Python goed te beheersen kunnen veel werkzaamheden geautomatiseerd worden, zoals het inlezen van data, uitvoeren van analyses, voorbewerken van modelinvoer en het genereren van visueel aantrekkelijke grafieken. Het analyseren van grote hoeveelheden data gaat met de juiste programmeerkennis een stuk sneller en is minder foutgevoelig. Door een goede beheersing van Python werk je efficiënter en met groter gemak.

Bekijk ook de 5-daagse cursus programmeren met Python van Tridata

Eindtermen voor de cursus programmeren in Python

In de driedaagse cursus programmeren met Python ligt de focus op het zelf oefenen met Python. Dit wordt afgewisseld met presentaties over theorie en praktijk. Er komen voorbeelden aan bod van Pythontoepassingen voor het inlezen, analyseren en visualiseren van data.

Tijdens de cursus programmeren in Python leer je:

  • Wat Python is en hoe je het programma goed installeert;
  • De basistheorie met onder andere datatypes, collecties, if-statements, for-loops;
  • Conceptueel te denken, van praktijksituatie naar code;
  • Wat de verschillende toepassingsmogelijkheden zijn van Python;
  • Praktisch werken met Python door zelf code te schrijven en uit te voeren, data te bewerken en te visualiseren;
  • Een eigen script te schrijven voor een toepassing die voor jou nuttig is.

Inhoud cursus programmeren met Python

Dag 1

Module 1: Introductie en achtergrondinformatie Python
Tijdens dit onderdeel wordt er achtergrondinformatie gegeven over Python en voor welk type projecten het de ideale programmeertaal is. Ook worden er voorbeelden gegeven van eigen projecten in Python.

Module 2: Installatie en het opzetten van de projectomgeving om te werken met Python
Python is open source software en moet handmatig worden geïnstalleerd. Tijdens deze sessie wordt de cursisten uitgelegd hoe je Python het beste kunt installeren. Eenmaal geïnstalleerd, worden er een aantal Python commands gedemonstreerd.

Module 3:  Python scripts bouwen en gebruiken
Na al het experimenteren met functies en het uitzoeken wat de beste volgorde van commands is om jouw doel te bereiken met Python, is het tijd om een Python script samen te stellen.

Module 4: Eerste kennismaking met de Python syntax
Eenmaal warmgedraaid, worden meer eigenschappen van Python ontdekt, namelijk de datatypes. In dit onderdeel wordt geleerd hoe je variabelen kunt aanmaken in Python. Aanvullend wordt er geëxperimenteerd met hoe variabelen bewerkt kunnen worden met de verschillende functies in Python.

Module 5:  Pythonmodules installeren en gebruiken
De grote kracht van Python is de flexibiliteit. Pythonmodules die geschreven zijn door andere ontwikkelaars, zorgen ervoor dat Python voor veel verschillende projecten gebruikt kan worden. In dit onderdeel wordt uitgelegd hoe je een Pythonmodule installeert en kan gebruiken.

Dag 2

Module 6: Functies, conditional statements en loops gebruiken in Python
Functies en loops zijn misschien wel de krachtigste middelen in Python. Hiermee kun je enorm veel tijd en werk besparen. In deze module worden er een aantal gedemonstreerd.

Module 7: Introductie tot werken met tabellen en Data Frames in Python
Het is prettig om data te organiseren. Hiervoor biedt Python verschillende functies om data te structureren. In dit onderdeel wordt behandeld hoe data in een tabelstructuur georganiseerd kan worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Pandas DataFrames.

Module 8: Data analyseren met Numpy en Pandas in Python
Data in DataFrames kan op verschillende manieren worden bewerkt en geanalyseerd: statistieken zoals het gemiddelde, standaarddeviatie, verdeling; geaggregeerde enof gegroepeerde resultaten. In dit onderdeel worden er voorbeelden gegeven van hoe er waardevolle informatie gehaald kan worden door middel van Data Frame bewerkingen. Ook worden onderwerpen zoals joins, aggragations en transformations behandeld.

Module 9: Data visualiseren in Python
Op basis van de data in Pandas DataFrames kan data op verschillende manieren in grafieken gevisualiseerd worden.

Dag 3

Module 10: Gebruik maken van externe data in Python
In dit onderdeel maken we kennis met externe data en hoe je deze data kunt importeren in Python. Data wordt interessant als het uit verschillende bronnen komt. Hiervoor stellen partijen hun externe data beschikbaar, dit kan bijvoorbeeld door zogenaamde API’s en webservices.

Module 11:  Werken met databases in Python
Tijdens deze sessie wordt de opgedane kennis over Python om data op te halen en op te slaan in databases toegepast. Hiervoor gebruiken we sqlite.

Doelgroep cursus programmeren in Python

De cursus programmeren met Python is bedoeld voor gebruikers die de programmeertaal Python willen leren maar nog geen (of weinig) programmeerkennis en -ervaring hebben.
Om deel te kunnen nemen aan de cursus programmeren met Python is kennis van programmeren niet vereist.

Planning

9 sep, 16 sep, 23 sep 2022
21 okt, 28 okt, 4 nov 2022
2 dec, 25 nov, 2 dec 2022

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de driedaagse cursus programmeren in Python bedragen €1650. De prijs van de training is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

Locatie

Europalaan 400, 5e verdieping | 3526 KS Utrecht

Online cursusmateriaal

Wil je zelf aan de slag met Python? Bekijk de 2 online cursussen hieronder.

Als Python Tutorial for Beginners [Full Course] 2019 – YouTube.

Back To Top