skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Python Cursus | Focus op oefenen met Python

Wat is Python?

Python is een programmeertaal die vaak wordt toegepast in softwareontwikkeling, webontwikkeling, data science, machine learning en het automatiseren van taken. Deze veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid voor beginners hebben bijgedragen aan Python’s positie als een van de meest gebruikte programmeertalen van vandaag. In de Python cursus ligt de nadruk op Python vaardigheden, datamanagement, databewerking en datavisualisatie, statistische modellen, toetsen en functioneel programmeren.

Waarom cursus Python?

Door Python goed te beheersen kunnen veel werkzaamheden geautomatiseerd worden, zoals het inlezen van data, uitvoeren van analyses, voorbewerken van modelinvoer en het genereren van visueel aantrekkelijke grafieken. Het analyseren van grote hoeveelheden data gaat met de juiste programmeerkennis een stuk sneller en is minder foutgevoelig. Door een goede beheersing van Python werk je efficiënter en met groter gemak.

Inhoud cursus Python

Tijdens de Python cursus ligt de focus op het zelf oefenen met Python. Dit wordt afgewisseld met presentaties over theorie en praktijk. Er komen voorbeelden aan bod van Pythontoepassingen voor het inlezen, analyseren en visualiseren van data.

Cursusduur: 3 dagen of 5 dagen

De cursist heeft ook de mogelijkheid om slechts 3 dagen te volgen, zie ook  Cursus programmeren met Python | basiscursus Python

Op dag 1 t/m dag 3 ligt de focus op het aanleren van Python vaardigheden, datamanagement, databewerking en datavisualisatie. Op dag 4 en dag 5 wordt aandacht besteed aan een aantal statistische modellen, toetsen en functioneel programmeren.

Eindtermen voor de cursus programmeren in Python

Tijdens de cursus programmeren in Python leer je:

  • Wat Python is en hoe je het programma goed installeert;
  • De basistheorie met onder andere datatypes, collecties, if-statements, for-loops, foutmeldingen, IDE, packages, Python 2&3;
  • Conceptueel te denken, van praktijksituatie naar code;
  • Wat de verschillende toepassingsmogelijkheden zijn van Python;
  • Praktisch werken met Python door zelf code te schrijven en uit te voeren, data te bewerken en te visualiseren;
  • Een eigen script te schrijven voor een toepassing die voor jou nuttig is.

Cursusinhoud programmeren in Python

Dag 1: Kennismaking met Python, schrijf je eerste code
Veel oefenen, afgewisseld met theorie;
Voorbeeld toepassing Python in de praktijk;
Theorie (IDE, packages, Python 2 en 3, distributies, datatypes):
Hands-on: maak een stappenplan voor de analyse van je eigen data.

Dag 2: Analyseer je eigen data
Terugkoppeling stappenplan voor analyse eigen data;
Theorie (foutmeldingen);
Pas Python toe op een situatie uit je dagelijks werk;
Aanpak vind je weg online, hulp via internet;
Algemene oefeningen met de theorie;
Voorbeeld toepassing Python voor data-analyse in de praktijk.

Dag 3: Schrijven van kwalitatief goede code
Terugkoppeling op je code;
Theorie (kwaliteit van code);
Oefeningen voor data-analyse en het maken van kwalitatief goede code;
Voorbeeld toepassing Python in de praktijk;
Presentatie samen programmeren.

Dag 4: Maak een functie
Theorie (schrijven en aanroepen van functies);
Voorbeeld toepassing Python in de praktijk;
Hands-on: afronden eigen toepassing.

Dag 5: Introductie voor object georiënteerd programmeren
Theorie (objectgeoriënteerd programmeren);
Voorbeeld toepassing Python en databases;
Oefeningen met attributes en methods;
Presenteren zelfgemaakt toepassing.

Doelgroep cursus programmeren in Python

De cursus programmeren in Python is bedoeld voor academici en hbo-ers die Python willen gaan toepassen in hun eigen werksituatie of die het al toepassen en meer mogelijkheden willen ontdekken van Python. Voorkennis van Python of programmeren is geen vereiste voor de cursus. Kennis van programmeren is echter wel een pré.

Cursusdata

3 december, 10 december, 17 december 2024, 21 januari, 28 januari 2025
31 januari, 7 februari, 14 februari, 7 maart, 14 maart 2025
7 maart, 14 maart, 21 maart, 28 maart, 4 april 2025
9 mei, 16 mei, 23 mei, 6 juni, 13 juni 2025

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

De cursus duurt 5 dagen. Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de vijfdaagse cursus programmeren in Python bedragen bedragen € 2750. Als je ervoor kiest om slechts drie dagen te volgen dan bedragen de kosten €1625. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

In-company en maatwerk

De cursus programmeren in Python kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die binnen jouw organisatie plaatsvindt. Hebben meerdere collega’s in jouw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Cursustijden en locatie

De cursus programmeren in Python wordt gegeven op de cursuslocatie van Tridata in Utrecht  (Europalaan 400, 5e verdieping | 3526 KS) en duurt van 09:15 uur tot 16:00 uur met uitloop tot max 16:30 uur.

Docenten

Ir. O (Onno) Ebbens heeft een master in Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft, met als afstudeerrichting watermanagement. Tijdens zijn studie heeft hij Python leren gebruiken, deze kennis bleek daarna goed toepasbaar in het dagelijks werk. Naast zijn Pythonvaardigheden is hij ook in het bezit van een bevoegdheid om wiskunde te mogen geven op middelbare scholen. Hij heeft een tijd bij een groot ingenieursbureau gewerkt waar het idee is ontstaan om cursussen in Python te geven. Door de grote vraag en de enthousiaste reacties heeft hij samen met Petra besloten om Mamba op te richten. Naast het geven van cursussen werkt hij nu bij Artesia, een hydrologisch adviesbureau. Hier maakt hij applicaties en modellen voor de analyse van hydrologisch processen. Uiteraard zijn deze applicaties met Python gemaakt.

Ir. P. (Petra Izeboud) heeft een bachelor in Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam en een master in Civiele Techniek in de richting van Watermanagement aan de Technische Universiteit Delft. Haar werkervaring als hydroloog bij een groot ingenieursbureau gecombineerd met een eigen affiniteit voor programmeren zorgde dat ze al snel helemaal thuis was in Python. Zo ging ze samen met Onno de interne programmeercursussen bij haar vorige werkgever geven en ontstond het idee voor MAMBA. Petra haalt veel plezier uit het lesgeven en vindt het een mooie combinatie met haar werk in de sector watermanagement.

Python Installeren op macOS en Windows
Bekijk hier hoe je stap voor stap Python downloaden kunt installeren.

Back To Top