skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Python | Python for data science

Cursus programmeren met Python: Inleiding

Cursus Python is een veelzijdige en toegankelijke programmeertaal en is uitgegroeid tot een van de populairste en meest gebruiksvriendelijke programmeertalen ter wereld. Python is een snelle, krachtige open source taal met een  duidelijke en makkelijk te begrijpen syntax.
Kennis van de programmeertaal Python is een veelgevraagde vaardigheid op de arbeidsmarkt. Python wordt gebruikt voor web- en internetontwikkeling, data-analylse, datavisualisatie en het automatisch genereren van rapporten. Python Programming en R Programming zijn twee belangrijke tools bij nieuwe technologieën op het gebied van Machine Learning, Artificial Intelligence en Big Data.

Door Python goed te beheersen kunnen veel werkzaamheden geautomatiseerd worden, zoals het inlezen van data, uitvoeren van analyses, voorbewerken van modelinvoer en het genereren van visueel aantrekkelijke grafieken. Het analyseren van grote hoeveelheden data gaat met de juiste programmeerkennis een stuk sneller en is minder foutgevoelig. Door een goede beheersing van Python werk je efficiënter en met groter gemak.

Bekijk ook de 5-daagse cursus programmeren met Python van Tridata

Eindtermen voor de cursus programmeren in Python

In de driedaagse cursus programmeren met Python ligt de focus op het zelf oefenen met Python. Dit wordt afgewisseld met presentaties over theorie en praktijk. Er komen voorbeelden aan bod van Pythontoepassingen voor het inlezen, analyseren en visualiseren van data.

Tijdens de cursus programmeren in Python leer je:

 • Wat Python is en hoe je het programma goed installeert;
 • De basistheorie met onder andere datatypes, collecties, if-statements, for-loops;
 • Conceptueel te denken, van praktijksituatie naar code;
 • Wat de verschillende toepassingsmogelijkheden zijn van Python;
 • Praktisch werken met Python door zelf code te schrijven en uit te voeren, data te bewerken en te visualiseren;
 • Een eigen script te schrijven voor een toepassing die voor jou nuttig is.

Inhoud cursus programmeren met Python

Dag 1: De basis

 • Introductie – In deze eerste module beginnen we met het ontstaan en de ontwikkeling van Python. Er wordt uitgelegd hoe je Python installeert en welke verschillende ontwikkelomgevingen er bestaan. We gaan specifiek in op Jupyter Notebook, de webapplicatie die we in deze cursus zullen gebruiken.
 • Basistypen, tupels en variabelen – Elke programmeertaal kent bepaalde ingebouwde basistypen. We bespreken de eigenschappen van Pythons basistypen. Ook gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen variabelen, constanten, waarden objecten.
 • Controlestructuren en functies – Via controlestructuren beïnvloed je de manier waarop je script wordt uitgevoerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een als-dan-structuur. We bespreken de meest voorkomende controlestructuren. Deze komen ook in andere programmeertalen veel aan bod. Ook behandelen we functies. Een functie is een samenhangend stukje code dat een specifieke taak kan uitvoeren. Hoe schrijf je zelf een functie?
 • Lists en sets – We bespreken nog twee ingebouwde datatypen in Python. In tegenstelling tot wat we tot dusver hebben gezien, kunnen deze typen veranderd worden (ze zijn ‘mutable’). We gaan in op de voor- en nadelen hiervan en waar je op moet letten

Dag 2: Modules, data inlezen en visualisaties

 • Data inlezen – Om data te kunnen analyseren, moet deze data natuurlijk eerst te vinden zijn in je Python-omgeving. We laten zien hoe je dit doet met databestanden die op je computer staan.
 • Modules – Een van de grote voordelen van Python is dat er ontzettend veel kwalitatief hoogwaardige modules bestaan. Een Python-module is een programma dat is bedoeld om gebruikt te worden door andere Python-scripts: je kunt het zien als een soort ‘code-bibliotheek’. Dit maakt je leven als programmeur een stuk makkelijker. We bespreken de populairste Python-modules.
 • Visualisaties – Om data inzichtelijk te maken zijn goede visualisaties essentieel. We bespreken welke visualisatie geschikt is voor welk type data, en hoe je deze visualisaties in Python maakt. Hierbij gebruiken we de matplotlib- en de seaborn-modules.
 • Stijlgids: do’s and don’ts – Net zoals gesproken taal kent ook iedere programmeertaal bepaalde regels en conventies. We behandelen de belangrijkste do’s en don’ts in Python en bespreken het belang hiervan.

Dag 3: Introductie data-analyse

 • Werken met externe data en databases – Vaak zul je niet slechts met lokale data werken, maar ook met externe data. We laten zien hoe je dit soort data importeert in Python, hoe je het kunt opslaan in databases en hoe je er vervolgens mee kunt werken.
 • Data opschonen – Er wordt wel eens gezegd dat datawetenschappers wel 80 procent van hun tijd kwijt zijn aan het opschonen van hun data. Dat is wellicht wat overdreven, maar het is een niet te onderschatten onderdeel van het werkproces. Daarom oefenen we in dit blok met het opschonen van verschillende datatypen.
 • Data analyseren met Pandas – Pandas is een populaire en krachtige Python-module voor het manipuleren en analyseren van data. We laten zien hoe je met behulp van Pandas eenvoudig je data kunt bewerken, samenvatten of samenvoegen.
 • Hoe pak ik een programmeerprobleem aan? – Aan het begin van je programmeercarrière is het vaak lastig in te schatten hoe je een probleem het beste kunt aanpakken. We bespreken hoe je een probleem in kleinere stukjes kunt hakken, hoe je het beste kunt debuggen en waar je terecht kunt als je vastloopt. Zo heb je handvaten om je leerproces voort te zetten.

Doelgroep cursus programmeren in Python

De cursus programmeren met Python is bedoeld voor gebruikers die de programmeertaal Python willen leren maar nog geen (of weinig) programmeerkennis en -ervaring hebben.
Om deel te kunnen nemen aan de cursus programmeren met Python is kennis van programmeren niet vereist.

Cursusdata

22 maart, 29 maart, 5 april 2023
10 mei, 17 mei, 24 mei 2023

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

De cursus duurt 3 dagen. Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de driedaagse cursus programmeren in Python bedragen € 1650 . De prijs van de training is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

Locatie

Europalaan 400, 5e verdieping | 3526 KS Utrecht

Docent

Marije Sluiskes, MSc, studeerde cum laude af in statistiek en data science aan de Universiteit Leiden. Momenteel is zij promovenda in de medische statistiek aan het Leids Universitair Medisch Centrum, waar zij zich bezighoudt met het ontwikkelen van nieuwe statistische methoden voor het schatten van biologische leeftijd. Eerder was zij stagiair bij de methodologie-afdeling van het CBS. Marije heeft veel ervaring met de programmeertalen Python en R. Zij is een ervaren en enthousiaste docent die haar kennis van statistiek, data science en programmeren graag overdraagt.

Online cursusmateriaal

Wil je zelf aan de slag met Python? Bekijk de 2 online cursussen hieronder.

Als Python Tutorial for Beginners [Full Course] 2019 – YouTube.

Back To Top