skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Survey Design en Datakwaliteit (2 dagen)

Doel

De cursus Survey Design en Datakwaliteit stelt de deelnemers in staat eigen surveys te ontwerpen en te implementeren, en de kwaliteit van survey-data te evalueren. Middels het werken aan voorbereide onderzoeksvraagstukken oefent de cursist zowel het ontwikkelen en testen van vraaglijsten, alsook het trekken van steekproeven en het berekenen van non-respons gewichten. De cursist heeft daarnaast de mogelijkheid om met hulp van de docent de leerstof toe te passen op eigen vraagstukken.

Inhoud

  • De survey mode: computer of papier; met of zonder interviewer
  • Cognitieve processen bij het beantwoorden van vragen
  • Item non-respons in enquêtes voorkomen
  • Het effect van context en volgorde van vragen
  • Steekproefberekeningen en steekproefframes
  • Dataverzameling en non-respons
  • Interviewereffecten
  • Total Survey Error en datakwaliteit

Doelgroep

– Onderzoekers die zelf surveys en enquêtes ontwikkelen of deze in opdracht geven
– Onderzoekers die secundaire survey data gebruiken en de betrouwbaarheid daarvan willen toetsen

Cursusdata

De cursus Cursus Survey Design en Datakwaliteit wordt alleen in-company (locatie naar keuze) verzorgd. We verkennen graag met u de mogelijkheden.

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de 2-daagse cursus bedragen €1350. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch. De cursus gaat door bij minimaal 6 cursisten per dag. Indien het minimaal benodigde aantal cursisten niet wordt behaald, kan de cursus voor een in overleg nader te bepalen meerprijs per dag voor een kleiner aantal cursisten worden gegeven.

Cursuslocatie

Europalaan 400 | 3526 KS Utrecht

In-company training

De cursus kan tevens als in-company training (op een locatie van uw keuze) worden gegeven. In overleg wordt het aantal deelnemers van uw organisatie bepaald en past Tridata de cursus aan uw specifieke wensen. Neemt u voor een maatwerkofferte contact op met Tridata.

Docent

Prof. A. (Annelies) Blom promoveerde in 2009 aan het Institute for Social and Economic Research aan de University of Essex op het onderwerp “Measuring, Explaining and Adjusting for Cross-Country Differences in Unit Nonresponse: What Can Process Data Contribute?”. Prof. Dr. Blom werkt sinds 2003 op het gebied van survey methodiek en onderzoek, eerst aan het National Centre for Social Research (NatCen), daarna bij de European Social Survey (ESS) en de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). In 2011 richtte ze een het consulting bedrijf Survex op, dat advies geeft op het gebied van survey design en statistiek. Sinds 2012 is Prof. Dr. Blom Junior-professor voor methodiek en statistiek aan de Universität Mannheim en projectleidster van het German Internet Panel (GIP). Ze is verbonden aan Tridata als docent en adviseur.

Back To Top