skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Data Science Professional | blended opleiding

Deze unieke opleiding leidt jou op tot Data Science Professional met een Certificaat van Harvard.

De opleiding Data Science Professional is een combinatie van de online opleiding data science van Harvard University en contactonderwijs verzorgd door Tridata docenten.

Blended learning met Tridata

Onderwijstechnologie ontwikkelt zich snel en die ontwikkeling heeft docenten de gelegenheid geboden hun didactische strategieën te heroverwegen en te verbeteren. Het concept van blended learning biedt een kader om docenten te helpen online educatieve technologieën te integreren in de lessen. Wanneer effectief gedaan, is aangetoond dat blended learning de betrokkenheid van de deelnemers en hun leerresultaten verbetert.

Wat is blended learning?

Blended learning is een mix van verschillende manieren van leren en is een combinatie van online leren en contactonderwijs. Deze leervorm wordt ook wel hybrid learning genoemd.

Onderzoek wijst aan dat blended learning een effectieve manier van lesgeven is, zie bijvoorbeeld het paper van Louis Deslauriers en collega’s dat in 2019 is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Data Science Professional program

In de opleiding Data Science Professional leer je in korte tijd de essentiële skills voor data science. Denk hierbij aan het programmeren in R, databewerking, datavisualisatie, het bouwen van dashboards, het omgaan met statistiek en het ontwikkelen plus implementeren van machine learning modellen. Je gaat via het cursusplatform van Harvard University aan de slag met een aantal real-world case studies en krijgt wekelijkse begeleiding van professionele Tridata-docenten.

Data Science Professional: blended learning met Tridata

De opleiding Data Science Professional gaat uit van het succesvolle blended learning principe: een combinatie van online leren en contactonderwijs. Sinds een aantal jaar is er ontzettend veel online onderwijsmateriaal van goede kwaliteit beschikbaar (bijvoorbeeld via EdX.orgCoursera.org en DataCamp.com), maar het blijkt vaak niet eenvoudig om het materiaal volledig onder de knie te krijgen. Daarom biedt Tridata via deze opleiding extra begeleiding om jouw data science skills een boost te geven! We gebruiken hiervoor het online programma van Harvard: de HarvardX’s Data Science opleiding.

Leervormen en begeleiding

We doorlopen het HarvardX programma in twaalf weken, waarbij je elke week via een online platform de video’s bekijkt en de oefeningen maakt. Om daar het maximale rendement uit te halen komen we één avond per week (avondprogramma) of één dag in de twee weken (dagprogramma) samen voor meer uitleg en het bespreken van de meer complexe onderwerpen. Tijdens deze bijeenkomsten behandelen we ook onderwerpen waar je tijdens jouw data science oefeningen mee te maken krijgt en maken we een verdiepingsslag.

De Tridata begeleiding zorgt ervoor dat je na drie maanden aan de slag kunt met een echt data science project. De opleiding zelf is zo ingericht dat je gewoon vanuit huis kunt oefenen, maar toch persoonlijke begeleiding krijgt van een professional.

Data Science Professional program: twee varianten

De zeer praktijkgerichte opleiding Data Science Professional bestaat in twee varianten:

 1. Avondprogramma duurt 12 lesavonden verdeeld over 12 weken.
 2. Dagprogramma duurt 6 lesdagen verdeeld over 12 weken.

Doelgroep

 • Business intelligence en data analisten die hun kennis willen uitbreiden met data science vaardigheden
 • (Team) managers van BI en data analisten
 • Academici die een carrière ambiëren als data scientist
 • Specialisten die hun kennis over het analyseren van big data op peil willen houden

Vereiste voorkennis en vaardigheden

Om de opleiding Data Science Professional succesvol af te sluiten wordt van de deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht:

 • Minimaal afgeronde HBO/WO opleiding.
 • Goede basiskennis van basisstatistiek. Begrippen uit de beschrijvende statistiek zoals centrummaten, spreidingsmaten, meetniveaus, en (co)variantie zijn bekend.
 • Bekendheid met statistische modellen zoals regressies is geen vereist maar helpt om het maximale rendement uit de opleiding te halen.
 • Ervaring in het programmeren met één of meerdere computertalen zoals R, Matlab, Stata, SAS, Python , C, C++, C#, Java of vergelijkbaar is een pré.

Tijdens de opleiding zullen de opdrachten in R uitgevoerd worden.

Doel van de Opleiding Data Science professional

Na afloop van de opleiding Data Science Professional kunnen de deelnemers meedraaien in een data science team door:

 • Bedrijfsgegevens te vertalen naar visie en strategie
 • Aan te geven hoe complexe datasets oplossingen kunnen bieden voor maatschappelijke uitdagingen
 • Aan te geven hoe geavanceerde analysetechnieken ingezet kunnen worden om een voorsprong te creëren op concurrenten
 • Geschikte analytische technieken en tools toepassen om Big Data te analyseren en hieruit inzichten te destilleren
 • Onderzoeksresultaten te communiceren aan stakeholders en teamleden

Programma Data Science Professional

De Opleiding Data Science Professional van Harvard bestaat uit 9 modules. Het laatste blok (Capstone) wordt afgesloten met een presentatie waarin de deelnemers hun eigen onderzoek presenteren. Na afronding van de Machine Learning module krijg je twee weken de tijd om aan je eindopdracht te werken.

Inhoud modules Data Science Professional

Data Science: R Basics
Data Science: Visualization
Data Science: Probability
Data Science: Inference and Modeling
Data Science: Productivity Tools
Data Science: Wrangling
Data Science: Linear Regression
Data Science: Machine Learning
Data Science: Capstone

Bekijk de uitgebreide beschrijving van de opleiding Data Science professional van Harvard op het online leerplatform edX.

Kosten en inschrijving

De kosten van de beide varianten van de opleiding Data Science bedragen €3500. De kosten van de opleiding Data Science zijn vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief boeken w.o. An Introduction to Statistical Learning en R for Data Science en catering.

De kosten voor de toegang tot het edX leerplatform zijn niet inbegrepen, deze bedragen €396 en komen voor de rekening van de deelnemer.

Het is mogelijk om de opleidingskosten in maximaal vijf termijnen te betalen.

Studieduur en planning (Utrecht)

Opleidingsdata dagprogramma: 

19 november, 3 december, 17 december 2021, 7 januari, 21 januari, 4 februari 2022.
De Data Science Professional dagprogramma duurt 6 lesdagen verdeeld over 12 weken. Je krijgt op dinsdag om de week les en een opleidingsdag duurt van 09:15 tot 16.00 uur met uitloop tot 16:30 uur.

Opleidingsdata avondprogramma: eind maart 2022. De exacte data worden nog bekend gemaakt.
De Opleiding Deep Learning en Artificial Intelligence avondprogramma duurt 12 lesdavonden verdeeld over 12 weken. Een opleidingsavond duurt van 17:30 uur tot 20:45 uur.

Certificering

Je krijgt een HarvardX’s Data Science Professional Certificate en een certificaat van deelname van Tridata.

Na afloop kunnen de deelnemers eveneens deelnemen aan het INFORMS examen voor de internationaal erkende titel Certified Analytics Professional (CAP). De daaraan verbonden kosten komen voor de rekening van de deelnemer.
*N.B. Voor CAP certificering is minimaal 3 jaar relevante werkervaring vereist.

Opleidingslocatie

Europalaan 400, 5e verdieping
3526 KS Utrecht

In-company en maatwerk

De opleiding Data Science Professional kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die binnen jouw organisatie plaatsvindt. Hebben meerdere collega’s in jouw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Waarom de opleiding volgen bij Tridata?

– Tridata is het enige instituut wat een door de Vereniging voor Statistiek & Operationele Research (VVS-OR) erkende opleiding statistiek aanbiedt.
– Tridata is het eerste instituut in Nederland dat begonnen is met het verzorgen van opleidingen Data Science.
– De data science opleiding van tridata is een multidisciplinaire opleiding die wordt gegeven door twee docenten met ruime ervaring op het gebied van R, Python, statistical modelling en machine learning, artificial intelligence, deep learning, tekstanalyse, natural language processing (NLP), datavisualisatie en cloud computing.

De docenten hebben diverse wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in boeken en tijdschriften. Ook hebben zij boeken en talloze R-packages geschreven en gepubliceerd. De docenten beschikken over aantoonbare didactische vaardigheden.

Docenten

Dr. M. (Mark) van der Loo studeerde Cum Laude af in de informatische chemie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (een combinatie van scheikunde, wiskunde, en informatica). Na zijn promotie op een onderwerp uit de quantumfysica is hij werkzaam als statistisch onderzoeker bij het CBS met als specialiteit statistical computing and modeling, data cleaning en text processing. Over deze onderwerpen publiceert hij op conferenties en in peer reviewed journals. Mark is expert op het gebied van R, python,  en (multicore) C programming en heeft verschillende R-packages op CRAN gepubliceerd. Een van die packages wordt onder andere door Wikimedia Foundation gebruikt voor tekstanalyse van Wikipedia paginas. Mark werkt sinds 2012 als consultant en docent voor Tridata.

Mark van der Loo en Edwin de Jonge zijn auteur van de boeken “Learning RStudio for R Statistical Computing” (Packt Publishing, 2012) en “Statistical Data Cleaning with Applications in R” (Wiley, 2018). In 2013 gaven zij een tutorial op de grootste R conferentie ter wereld (useR!2013) getiteld “an introduction to data cleaning with R”. Zij waren ook keynote speakers op useR conferenties in Boekarest, Los Angeles, Toulouse, Marrakesh, Madrid, etc.

Dr. J. (Joris) de Wind promoveerde in 2014 aan de Universiteit van Amsterdam (Cum Laude). In zijn proefschrift heeft hij verschillende nieuwe econometrische technieken ontwikkeld en toegepast op macroeconomische vraagstukken. Joris heeft in de periode 2008-2017 verschillende economische modellen ontwikkeld voor zowel beleidsanalyses en het maken van (korte-termijn) voorspellingen, eerst bij De Nederlandsche Bank en later bij het Centraal Planbureau. In 2017 heeft Joris de overstap gemaakt naar de data science discipline en is momenteel als data scientist werkzaam bij ING Nederland. Sinds medio 2018 geeft Joris diverse data science cursussen namens Tridata, zowel in R en ook met Python.

Back To Top