skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Process Mining

Process Mining: beschrijving

Het vakgebied process mining houdt zich bezig met het analyseren van data, gegenereerd tijdens de uitvoering van bedrijfsprocessen. Neem bijvoorbeeld het telefonische helpdesk van een bank. Als een klant naar de bank belt, voert het achterliggende informatiesysteem een aantal initiële stappen uit om te bepalen met welke medewerker de klant wordt doorverbonden. De medewerker op haar beurt voert ook tal van – gedeeltelijk geautomatiseerde – stappen uit om de klant te helpen. Moderne informatiesystemen stellen ons in staat al deze stappen, ook wel activiteiten, op te slaan in een onderliggende data base. Met processminingtechnieken is het mogelijk allerhande vragen te beantwoorden over deze data, en dus ook over het onderliggende proces. Zo kan men met process mining achterhalen hoe het proces er daadwerkelijk uit ziet, of het proces correspondeert met haar specificatie, waar bottlenecks optreden etc. Saillant verschil met conventionele technieken uit bijv. het vakgebied Business Process Management (BPM), zoals stakeholder interviews, is het feit dat process mining data gebruikt die de daadwerkelijke executie van het proces representeert. Met process mining krijgt men dus inzicht in wat er daadwerkelijk gebeurt in het proces, t.o.v. wat men denkt dat er gebeurt in het proces.

Achtergrond

Process mining kent drie basisdisciplines die in de cursus rijkelijk aan bod komen, te weten:

  1. Process Discovery: op basis van de data gaan we op zoek naar een procesmodel dat de data, en dus het proces, adequaat representeert. Binnen process mining worden verschillende formalismen gebruikt om bedrijfsprocessen te beschrijven. In de cursus zullen we stil staan bij BPMN (veelal gebruikt in het bedrijfsleven) en process trees.
  2. Conformance Checking: de meeste bedrijven hebben wel een idee van hoe hun bedrijfsproces er uit ziet. In andere gevallen schrijft bijvoorbeeld een wet of een ISO-standaard voor hoe een proces uitgevoerd moet worden. Conformancecheckingtechnieken stellen ons in staat om te checken of een gegeven procesmodel, bijvoorbeeld op basis van een ISO-standaard, en de data overeen komen met elkaar. De technieken stellen ons ook in staat om te kwantificeren in welke mate het model en de data van elkaar verschillen.
  3. Process Enhancement: vaak blijkt de daadwerkelijke uitvoering van het proces niet in lijn met wat een bedrijf denkt. In sommige gevallen zelfs niet met hoe het zou moeten worden uitgevoerd. Met processenhancementtechnieken proberen we op basis van de data de procesmodellen waarover we beschikken te verbeteren. Ook projecteren we performance-informatie op het model en destilleren we sociale netwerken gebaseerd op de interactie van verschillende resources binnen het proces. We zullen in de cursus de drie basisdisciplines behandelen. Daarnaast zullen verschillende tools aan bod komen waarin verschillende processminingtechnieken beschikbaar zijn.

We zullen kijken naar:

ProM; een open source academische tool waarin de nieuwste processminingtechnieken, direct voortvloeiend uit cutting-edge onderzoek, beschikbaar zijn.

Disco; mature, closed source, process mining tool met een sterke focus op process discovery. De tool stelt de gebruiker ook in staat om verschillende performancestatistieken, gebaseerd op de data, op het ontdekte model te projecteren.

Celonis; relatief nieuwe, closed source, allround process mining tool. Celonis is partner met SAP en “drijft” dusdoende boven de SAP ERP software. Ook bij celonis ligt de focus op process discovery, recentelijk zijn echter ook verschillende conformance en enhancement technieken aan de tool toegevoegd.

RapidProM; Extensie van RapidMiner waarin verschillende algoritmen afkomstig uit ProM zijn ondergebracht. Alhoewel de focus van RapidProM op wetenschappelijke experimenten ligt, wordt de user-interface (RapidMiner) vaak wat prettiger ervaren dan de ProM user-interface.

Naast de theorie bieden we in de cursus ook de mogelijkheid om een (snapshot van) eigen data mee te nemen. Hierdoor kunnen de cursisten hands-on ervaren of processminingtechnieken geschikt zijn voor hun bedrijfsdata.

Inhoud

  • Inleiding
  • Process Discovery
  • Hands-on Process Discovery in ProM
  • Conformance Checking
  • Hands-on Conformance Checking in ProM
  • Process Enhancement
  • Hands-on Process Enhancement in ProM
  • Disco
  • Celonis
  • RapidProM
  • “Bring your own data”-sessie

Kosten en inschrijving

De kosten van de 3-daagse cursus Process Mining bedragen € 2150. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief boeken en cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en luxe lunches.

Tridata heeft eigen cursuslocaties met pc’s waarop kan worden gewerkt. Cursisten die daar de voorkeur aan geven kunnen ook een eigen laptop meebrengen. Voordeel is dat alle software, opgaven en scripts dan op de eigen omgeving staan.

Cursusdata

17 oktober, 24 oktober, 31 oktober 2023

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

De cursus Process Mining duurt  3 dagen. Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

In-company training

De cursus Machine Learning kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die binnen jouw organisatie plaatsvindt. Hebben meerdere collega’s in uw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Onze trainingsprogramma’s stemmen we af op leerwensen en –doelen van jou en je collega’s. Neemt u voor een maatwerkofferte contact op met Tridata.

Back To Top