skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

SPSS-cursus intermediate (2 dagen)

Doel van de SPSS cursus

De SPSS-cursus Intermediate is een vervolg op de SPSS cursus Basis en leert de cursist op een praktische manier werken met het statistische analyseprogramma SPSS. Hiertoe wordt uitgebreider ingegaan op het structureren en automatiseren van werkzaamheden met de Syntax Editor en voert men (geavanceerde) bewerkingen op databestanden en variabelen uit. Daarnaast leert de cursist een verantwoorde keuze te maken uit een aantal veelgebruikte statistische mogelijkheden van SPSS en hoe de uitvoer te interpreteren. Tijdens de cursus is er gelegenheid te oefenen met eigen data.

Inhoud van de SPSS cursus

 • Opfrissen basisvaardigheden (data invoeren, variabelen en labels definiëren, data importeren en exporteren)
 • Verkennen van data en omgaan met missende gegevens
 • Verdieping werken met de Syntax Editor
 • Bewerken van databestanden (o.a. aggregeren, koppelen)
 • Bewerken van variabelen (hercoderen en berekenen van nieuwe variabelen), inclusief enkele meer geavanceerde functies (o.a. string- en datumfuncties)
 • Werken met (tijdelijke) selecties en split file
 • Uitvoeren van beschrijvende analyses (o.a. frequentieverdelingen, centrummaten, spreidingsmaten, vergelijking van gemiddelden, kruistabellen)
 • Uitvoeren van een aantal populaire statistische toetsen in SPSS (Chi2-toets, t-toets, ANOVA correlatiematen en lineaire regressie-analyse)
 • Opsporen van (en omgaan met) uitbijters/outliers en afwijkingen van de normale verdeling bij toetsen
 • Grafische mogelijkheden
 • Interpretatie en presentatie van uitkomsten van analyses

Doelgroep

De cursus is geschikt voor statistisch analisten, databeheerders en onderzoekers die SPSS willen gaan gebruiken voor beheer en analyse van hun data, en voor academici die hun SPSS-kennis willen opfrissen.

Vereiste voorkennis

Cursisten zonder kennis van andere statistische pakketten en een beperkte statistische kennis worden geadviseerd om eerst de cursus SPSS basis te  volgen. Neem bij twijfel contact met ons op en wij zullen samen met u uitzoeken welke cursus het beste bij uw kennisbehoefte past.

Cursusdata

27 maart en 3 april 2024

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de 2-daagse cursus SPSS intermediate bedragen € 1450. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is cursusmateriaal, lunches, certificaat van deelname en toegang tot het e-learning platform van Tridata.

In-company training

Deze training kan onder voorwaarden ook in huis (bij uw organisatie) worden gegeven. In overleg kan Tridata de cursus aan de wensen van de cursisten aanpassen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Cursuslocatie

Europalaan 400, Utrecht

Docent:

Mw. dr. H. (Heike) Goudriaan studeerde in 2001 af in Statistiek en Meettheorie en in Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tot 2005 werkte ze als onderzoeker in opleiding bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving, daarna enkele jaren als Universitair Docent Methoden & Technieken en Statistiek bij de afdeling Criminologie aan de Universiteit Leiden. Sinds 2008 is zij als statistisch onderzoeker verbonden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij is verbonden aan Tridata als SPSS-docent en consultant op het gebied van kwantitatieve sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden en statistiek.

Vervolgcursus

Cursus data-analyse: De vervolgcursus is bedoeld voor cursisten die reeds de SPSS intermediate gevolgd hebben en gaat verder waar de cursus SPSS intermediate gestopt is.

Back To Top