skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus datavisualisatie met R

Doel

De cursus data-visualisatie is een hands-on cursus waarin je met verschillende moderne visualisatietools aan de slag gaat om data weer te geven. Ieder praktisch onderdeel wordt voorafgegaan door theorie en best practices. De cursist leert data te vertalen naar effectieve weergaven waarbij ingegaan wordt op de “do’s” and “don’ts”. Esthetische en design-aspecten komen aan bod, maar het accent van de cursus ligt op het tonen en op effectieve wijze zichtbaar maken van patronen in de data. We gebruiken hiervoor de state-of-the-art tools zoals R en d3 JavaScript.

Inhoud

Tridata hecht er aan om cursisten tijdens de cursussen hands-on ervaring op te laten doen. Dus op basis van gedegen theorie meteen toepassen in de praktijk. Elke dag bestaat daarom voor ongeveer de helft uit oefeningen onder begeleiding van onze ervaren docenten. De cursus bestaat uit drie dagen, waarin de volgende aspecten behandeld worden.

Dag 1:

 • Datavisualisatie basiskennis, wanneer gebruik je welke grafiek, do’s and don’ts van het maken van visuals, soorten variabelen en hun visuele vertaling, effectieve kleurschalen
 • Met de basiskennis wordt ervaring opgedaan met behulp van het on-line visualisatietool Vega-lite.

Dag 2:

 • Datavisualisatie met R met behulp van ggplot2. Hoe te gaan van een snelle data analyse tot een visualisatie die rijp is voor publicatie
  Cartografische thematische kaarten met R.

Dag 3:

 • Datavisualisatie met JavaScript d3. Gebaseerd op enkele veel voorkomende d3 basispatronen worden statistische en dynamische d3 visualisaties gemaakt.
 • Dashboards met crossfilter en dc.js.

Na afloop van de cursus kunnen deelnemers zelf data omzetten in verschillende visualisaties die hun boodschap of analyse naar voren brengt:

Vereiste voorkennis

We verwachten enige bekendheid met JavaScript en R en enige algemene bekendheid met algemene programmeerconcepten zoals loops en if-else statements. De cursisten worden uitgenodigd een dataset mee te nemen, die ze tijdens de cursus kunnen gebruiken om op te oefenen.

Doelgroep

 • BI- en data-analyse specialisten die regelmatig met JavaScript en R werken en hun inzichten willen omzetten in effectieve, mooie en interactieve grafieken.
 • Teammanagers van BI- en data-analisten.
 • Jonge academici die een carrière ambiëren als Data Scientist.
 • Specialisten die hun visualisatie kennis willen verdiepen en hun productiviteit willen verhogen.

Tools

Tijdens de cursus wordt gewerkt de online tools voor basisprincipes en d3. Voor R wordt gewerkt met RStudio. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van een aantal R-packages voor maken van grafieken.

Cursusdata

21, 22, 23 juni 2021
27, 28, 29 september 2021
13, 14, 15 december 2021

Kosten en inschrijving

De kosten van de driedaagse cursus bedragen € 2250. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie / thee en lunch.

In-company

De cursus datavisualisatie kan onder voorwaarden ook in huis (bij uw organisatie) worden gegeven. In overleg kan Tridata de cursus aan de wensen van de cursisten aanpassen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen

Cursuslocatie

Europalaan 400, 5e verdieping
3526 KS Utrecht

De Docenten

Drs. E(Edwin) de Jonge

Studeerde af in de theoretische natuurkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zich enkele jaren zich te hebben gespecialiseerd in softwareontwikkeling is hij als onderzoeker gaan werken bij het CBS met als specialiteit data visualisatie en statistical computing and modeling. Over het eerste onderwerp publiceerde Edwin verschillende papers voor de prestigieuze IEEE VisWeek conferentie, over hiërarchische kleurschalen en tableplots. Edwin is expert op het gebied van verschillende programmeertalen waaronder C++, python, JavaScript en R. Edwin werkt sinds 2012 als consultant en docent voor Tridata.

Dr. Ir. K. O. (Olav) ten Bosch

Studeerde af in de theoretische informatica aan de TU Delft en promoveerde in de elektrotechniek aan diezelfde universiteit. Hij heeft een brede ervaring op het gebied van software ontwikkeling in het bijzonder op het gebied van internet gerelateerde metadata standaarden en visualisatietechnieken. Olav is op dit moment werkzaam bij het CBS als projectmanager van onder meer internationale projecten. Daarnaast is hij sinds 2009 actief op het gebied van interactieve datavisualisaties via DrasticData.

Olav en Edwin schreven in 2008 het research paper “Visualising Official Statistics” in het statistical journal of the IAOS.

Back To Top