skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Datavisualisatie met R

datavisualisatie met R: inleiding

De cursus datavisualisatie is een hands-on cursus waarin je met verschillende moderne visualisatietools aan de slag gaat om data weer te geven. Ieder praktisch onderdeel wordt voorafgegaan door theorie en best practices. De cursist leert data te vertalen naar effectieve weergaven waarbij ingegaan wordt op de “do’s” and “don’ts”. Esthetische en design-aspecten komen aan bod, maar het accent van de cursus ligt op het tonen en op effectieve wijze zichtbaar maken van patronen in de data. We gebruiken hiervoor state-of-the-art tools zoals R en d3 JavaScript.

Inhoud

Tridata hecht er waarde aan om cursisten tijdens de cursussen hands-on ervaring op te laten doen. Op basis van gedegen theorie wordt er meteen toegepast in de praktijk. Elke dag bestaat daarom voor ongeveer de helft uit oefeningen onder begeleiding van onze ervaren docenten. De cursus bestaat uit drie dagen, waarin de volgende aspecten behandeld worden.

Dag 1:

  • Datavisualisatie basiskennis, wanneer gebruik je welke grafiek, do’s and don’ts van het maken van visuals, soorten variabelen en hun visuele vertaling, effectieve kleurschalen;
  • Met de basiskennis wordt ervaring opgedaan met behulp van het on-line visualisatietool Vega-lite.

Dag 2:

  • Datavisualisatie met R met behulp van ggplot2. Hoe te gaan van een snelle data analyse tot een visualisatie die rijp is voor publicatie;
  • Cartografische thematische kaarten met R.

Dag 3:

  • Datavisualisatie met JavaScript d3. Gebaseerd op enkele veel voorkomende d3 basispatronen worden statistische en dynamische d3 visualisaties gemaakt;
  • Dashboards met crossfilter en dc.js.

Na afloop van de cursus kunnen deelnemers zelf data omzetten in verschillende visualisaties die hun boodschap of analyse naar voren brengt.

Vereiste voorkennis

We verwachten enige bekendheid met JavaScript en R en enige algemene bekendheid met algemene programmeerconcepten zoals loops en if-else statements. De cursisten worden uitgenodigd een dataset mee te nemen, die ze tijdens de cursus kunnen gebruiken om op te oefenen.

Doelgroep

  • BI- en data-analysespecialisten die regelmatig met JavaScript en R werken en hun inzichten willen omzetten in effectieve, mooie en interactieve grafieken;
  • Teammanagers van BI- en data-analisten;
  • Jonge academici die een carrière ambiëren als Data Scientist;
  • Specialisten die hun visualisatie kennis willen verdiepen en hun productiviteit willen verhogen.

Tools

Tijdens de cursus wordt gewerkt met online tools voor basisprincipes en d3. Voor R wordt gewerkt met RStudio. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van een aantal R-packages voor maken van grafieken.

Cursusdata

22 september, 29 september, 6 oktober 2023
10 november, 17 november, 24 november 2023
1 december, 8 december, 15 december 2023

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

De cursus datavisualisatie met R duurt 3 dagen. Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de driedaagse cursus bedragen € 2250. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

In-company

De cursus datavisualisatie kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die binnen jouw organisatie plaatsvindt. Hebben meerdere collega’s in uw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Onze trainingsprogramma’s stemmen we af op leerwensen en –doelen van jou en je collega’s. Neemt u voor een maatwerkofferte contact op met Tridata.

Cursuslocatie

Europalaan 400, 5e verdieping
3526 KS Utrecht

De Docenten

Drs. E(Edwin) de Jonge studeerde af in de theoretische natuurkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zich enkele jaren zich te hebben gespecialiseerd in softwareontwikkeling is hij als onderzoeker gaan werken bij het CBS, met als specialiteit datavisualisatie en statistical computing and modeling. Over het eerste onderwerp publiceerde Edwin verschillende papers voor de prestigieuze IEEE VisWeek conferentie, over hiërarchische kleurschalen en tableplots. Edwin is expert op het gebied van verschillende programmeertalen waaronder C++, python, JavaScript en R. Edwin werkt sinds 2012 als consultant en docent voor Tridata.

Dr. Ir. K. O. (Olav) ten Bosch studeerde af in de theoretische informatica aan de TU Delft en promoveerde in de elektrotechniek aan diezelfde universiteit. Hij heeft een brede ervaring op het gebied van softwareontwikkeling, in het bijzonder op het gebied van internet-gerelateerde metadatastandaarden en visualisatietechnieken. Olav is op dit moment werkzaam bij het CBS als projectmanager van onder meer internationale projecten. Daarnaast is hij sinds 2009 actief op het gebied van interactieve datavisualisaties via DrasticData.

Olav en Edwin schreven in 2008 het research paper “Visualising Official Statistics” in het statistical journal of the IAOS.

Back To Top