skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus datamanagement en datamanipulatie in SPSS (2 dagen)

Doel

In de cursus datamanagement en datamanipulatie in SPSS leren cursisten aan de hand van praktijkoefeningen hoe zij gegevens kunnen bewerken, manipuleren en exporteren met het statistische softwarepakket SPSS.

Inhoud

Introductie SPSS
Verschillende soorten variabelen
Aanmaken van variabelen
Andere formats (Excel, ruwe data) inlezen
Hercoderen van variabelen
Labels aanmaken
Missende waarden
Selecties maken
Bewerken van databestanden (o.a. aggregeren, koppelen, Add Cases, Add Variables)
Bewerken van variabelen (recode en compute commando’s), incl. enkele meer geavanceerde functies (o.a. string- en datumfuncties)
Maken van frequentieverdelingen en kruistabellen
Wegschrijven in verschillende formats (STATA, SAS, Excel, txt)

Doelgroep

De cursus is geschikt voor statistisch analisten, onderzoeksmedewerkers, databeheerders en onderzoekers die SPSS willen gaan gebruiken voor beheer en analyse van hun data, en voor academici die hun SPSS-kennis willen opfrissen.
In deze cursus komt statistische analyse niet aan de orde maar wordt ingegaan op de vaardigheden die nodig zijn voor het gebruiken van SPSS, zoals het inlezen van data, het bewerken van gegevens, aanmaken van variabelen en splitsen en samenvoegen van files. Er wordt in deze cursus uitgebreid geoefend. Cursisten kunnen met hun eigen data oefenen als zij daar behoefte aan hebben.

Vereiste voorkennis

Er wordt geen specifieke voorkennis vereist. Neem bij twijfel contact met ons op en wij zullen samen met u uitzoeken welke cursus het beste bij uw kennisbehoefte past.

Cursusdata

Cursusdata  Locatie
Alleen in-huis  bij de opdrachtgever

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving:

De kosten van de tweedaagse cursus bedragen €1090. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch.

Vervolgcursus

Cursus SPSS intermediate

In-company training

Deze training kan ook in-company worden gegeven. Een in-company training, ook wel in-house training of bedrijfstraining, is een training die binnen jouw organisatie plaatsvindt. Hebben meerdere collega’s in uw organisatie dezelfde leervraag? Dan is een in-company training zeer geschikt. Onze trainingsprogramma’s stemmen we af op leerwensen en –doelen van jou en je collega’s. Neemt u voor een maatwerkofferte contact op met Tridata.

Docent:

Dr. F. Koster is Universitair Hoofddocent Arbeid, Organisatie en Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies van de Universiteit van Amsterdam en de afdeling Economie van de Faculteit de Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Dr. Koster heeft ruime ervaring in het uitvoeren van empirisch onderzoek en publiceert veelvuldig in nationale en internationale tijdschriften. Dr. Koster is verbonden aan Tridata als adviseur en trainer.

Back To Top