skip to Main Content
Instituut voor toegepaste statistiek en data-analyse Geaccrediteerd door de Vereniging voor Statistiek

Cursus Non-Respons Processen, Bias en Gewichten (2 dagen)

Doel

De Cursus Non-Respons processen, Bias en Gewichten stelt de deelnemers in staat non-respons processen te identificeren en te voorkomen, vertekening door non-respons te analyseren en gewichten te berekenen om non-respons vertekening te minimaliseren. De cursist heeft daarnaast de mogelijkheid om met hulp van de docent de leerstof toe te passen op eigen vraagstukken.

Inhoud

  • Non-respons voorkomen: survey design aspecten
  • Mixed-mode surveys
  • Steekproeven, non-coverage en non-respons
  • Dataverzameling en paradata
  • Interviewereffecten
  • Non-respons bias
  • Non-respons gewichten: propensity scores, post-stratificatie en raking

Doelgroep

  • Onderzoekers die zelf surveys implementeren of deze in opdracht geven
  • Onderzoekers die secundaire survey data gebruiken.

Cursusdata

De exacte cursusdata moeten nog worden vastgesteld.

Lestijden

De lestijden zijn van 9:15 tot 16:00, met uitloop tot uiterlijk 16:15.

Studiebelasting

Per week kun je rekenen op 8 uur studielast, op de cursusdag zelf. Daarnaast ben je in je vrije tijd per week nog 2-4 uur bezig met de voorbereiding en verwerking van de cursusdag. Dit is afhankelijk van de intensiviteit van de lesstof en jouw eigen opleidingsachtergrond.

Kosten en inschrijving

De kosten van de 2-daagse cursus bedragen €1350. De cursusprijs is vrijgesteld van BTW (BTW-tarief 0%) en is inclusief cursusmateriaal, deelnamecertificaat, koffie/thee en lunch. De cursus gaat door bij minimaal 6 cursisten per dag. Indien het minimaal benodigde aantal cursisten niet wordt behaald, kan de cursus voor een in overleg nader te bepalen meerprijs per dag voor een kleiner aantal cursisten worden gegeven.

Cursuslocatie

Europalaan 400 | 3526 KS Utrecht

In-company training

De cursus kan tevens als in-company training (op een locatie van uw keuze) worden gegeven. In overleg wordt het aantal deelnemers van uw organisatie bepaald en past Tridata de cursus aan uw specifieke wensen aan. Neemt u voor een maatwerkofferte contact op met Tridata.

Docent

Prof. dr. A. (Annelies) Blom promoveerde in 2009 aan het Institute for Social and Economic Research aan de University of Essex op het onderwerp “Measuring, Explaining and Adjusting for Cross-Country Differences in Unit Non-response: What Can Process Data Contribute?”. Dr. Blom werkt sinds 2003 op het gebied van survey methodiek en onderzoek, eerst aan het National Centre for Social Research (NatCen), daarna bij de European Social Survey (ESS) en de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). Zij is universitair docent voor methodiek en statistiek aan de Universität Kaiserslautern en verbonden aan Tridata als docent en adviseur.

Back To Top